[Valid RSS]

I väntan på något nytt

Rasism får inte bli en USP

Kategori: Alla samlade verk, Tankar om nutid

När jag gick i skolan fick jag lära mig att "lika löser lika". Det fungerar som vilken ekvation som helst. Mängden på ena sidan likamed-tecknet måste vara just så stor som på andra sidan. Inget konstigt med det. Det fina med ekvationen är att den går att applicera på det mesta, även i vardagen.
 
Ett företag är först med en nyhet och uppfinningen säljer som smör. Ganska snart har ett annat företag knäckt koden och gör en billigare kopia. Det första företaget har då förlorat sin USP (unique selling proposition) och försäljningen går ner igen. Ordningen återställs och allt blir neutralt.
 
I melodifestivalen tävlar varje år 32 stycken bidrag om hedern att få chansen att vinna Eurovision. Alla låtar ska vara trallvänliga hits, även kallade schlagers. Då och då dyker det upp en USP även här som lyckats uppfylla kraven för tävlingen, ta finska Lordi med sin hårdrockslåt exempelvis. Plötsligt har vi en hårdrocksschlager och 31 vanliga schlagers. Vad händer då? Hårdrockslåten attraherar så klart ALLA som lyssnar på hårdrock medan de övriga schlagerlyssnarna fördelar sina åsikter på de övriga 31 bidragen. Hårdrock i schlagersammanhang blir alltså en usp.
 
Detta går även att applicera på politik. Vi har ett ganska omtalat parti i Sverige som med sina åsikter både skrämmer och lockar väljare. Varför? Även de har en usp så klart! Partiet, som har åsikter om invandrare och nysvenskar i en tid där det "fulaste" man kan vara är rasist/nazist, vågar de föra en kampanj som förknippas starkt med just det. 
 
Vad skulle hända om vi förstörde det partiets starkaste kort, partiets USP? Om alla partier vågade ta ställning i just frågan om invandrare? Om alla partier lyfte frågor som berör hur vi ska hantera krigsdrabbade länders flyktingar? Om det fanns fler alternativ än att rösta på ett parti som förknippas med rasism?
 
Jag tror att lika löser lika. Att fly från något som redan finns omkring en är väldigt svårt. Att kasta tårtor i ansiktet på politiker kan sällan vara en långsiktig lösning. Att ha ett enda parti som lyfter en så tung och omdebatterad fråga känns livsfarligt. På det sättert attraherar de inte bara renodlade nazister och rasister utan även folk i gränslandet som kanske hade valt ett annat parti om någon vågat peta i frågan. Kom igen nu Sverige! Att inte ha en invandrarpolitik som hjälper alla berörda att mötas är som att ignorera vilken kris som helst. Ge människor med rösträtt en chans att få göra ett bättre val än att rösta på ett rasistliknande parti
 
 
Idag ska jag gå på en demonstration mot nazismen på Medborgarplatsen. Den börjar klockan 15.00. Kom du också!