[Valid RSS]

I väntan på något nytt

I-landskrig

Kategori: Alla samlade verk, Hang-ups, Tankar om nutid

 
 
Det här med näthat har verkligen exploderat under de senaste åren. Problematiken kring det tycks ha följt samma utvecklingskurva där fler och fler drabbas likt smittan av ebola. Det där kanske var en okänslig liknenlse på sätt och vis, men precis som i fallet med den livsfarliga sjukdomen där närstående också faller offer tycks den som försöker hjälpa den som hamnat i nättrubbel få sig en rejäl känga också. Ja, jag är åter i tankarna angående Adam Tensta.
 
Igår laddade Adam upp en bild som beskrev hans första möte med Lidköping. Jag blev så fruktansvärt trött. Inte på Adam. Jag blev trött på människors omogenhet och vilja att starta krig. Med risk för att falla offer ställde jag mig bredvid Adam och gav sympati. Jag var fullt beredd på att jag gav mig in i leken som sällan leder till att någon vinner. Den där leken som även Soran Ismail har bestämt sig för att delta i. Den som handlar om att ta ställning och försöka gnugga av lite antikroppar på en redan infekterad person. Jag svarade Adam så här:
 
 
Ganska fort efter mitt svar blinkade det till på min mobilskärm. Jag blev upplyst av en annan av Adams följare att "Människan har en frivilja". Svaret var kort och koncist. Jag tolkade det som att personen menade att en får göra, säga och tycka som en vill. Delvis är det sant, och det har vi yttrandefrihetslagen att tacka för. Den som tillsammans med mycket annat, gör Sverige till ett vackert och unikt land. Men lagen godkänner inte att brott, och kränkning i form av ord är brott. Jag passade på att fråga hur personen i fråga tänkte kring det och fick detta till svar:
 
"Rasism är ett krig ingen kan vinna. Det har funnits och kommer alltid att finnas. Hoppas verkligen inte att du eller någon annan här, tror att ni kan bekämpa rasismen här på Adam Tenstas insta. Genom att ni rustar upp er och ger de svinen uppmärksamhet så leder till att fler och fler människor börja tycka illa om människor med andra kulturer. För det är precis så hela detta ideella samhälle fungerar. Uppmärksamhet."
 
Ett svar som alla andra. Ganska hopplös syn på en nutid-, dåtid- samt framtidsfråga. Varför ta striden? Varför lägga krut på rasismen? Varför ens försöka? Den har alltid varit där, vi ser inget stopp på den och att föra debatten på instagram.., hur oseriöst är det? Vi det här laget har andra börjat uppröras av hens formulering och börjar kasta ur sig en del käftande. Jag gör ytterligare ett försök (varning för en del text nu):
 
"Intressant hur du tänker. Det låter nästan som att frågan inte ska tas upp eller talas om för att den är omöjlig att förändra. Jag håller med dig om att rasism funnits och kanske alltid kommer finnas för att det handlar om att inte känna alla människor. Att vara skeptisk, kanske rädd, och ifrågasättande till saker du inte känner igen. Men att kränka någon, att kalla en främmande människa för en kränkning, bara på grund av hudton, är fel. Ordet betyder inte bara svart. Det är ett slavord, som används för att sätta sig över en annan. I det här fallet tror jag att vi står enade, du jag och de flesta andra att de i bilen utför en töntig, kränkande gärning som ropar något från sin bil och säkert ilar därifrån. Det där med att skynda därifrån är bara vad jag tror för jag ser personerna som fega. För rasism är feghet, okunskap och ignorans. Med kunskap förändras allt. Jag jobbar med rasism varje dag. Då inte genom att skriva i folks instagramforum utan genom ideella satsningar för att nå ut till människor med skev människosyn och förändra. Alla människor har fri vilja. Men det gäller att hålla i sär fri vilja och yttrandefrihetens gränser. Kränkningar av andra människor ingår inte under den rättigheten. Du vet detta, jag vet detta, eftersom att vi själva känner av när vi går över den gränsen. Vissa väljer ändå att göra det. Jag kan inte själv föra denna kampen. Det måste andra hjälpa till med. Andra som brinner för frågan. Jag tror att du är med. Jag hoppas att du känner som jag. 

Och en sak till, du skriver "genom att ni rusar upp er.." Ni? Du är ju med oss, men det är lite svårt att avgöra vilken sida du står på när du inte skriver vi? Du särskiljer liksom dig själv från resterande personer som backar @therealfakeadamtensta jag anar att du menar att kriget inte bekämpas på instagram. Sant. Men det är väl bättre, finare och vackrare att ge en person stöd i vilket forum som helst, hellre än att sitta inne med stödet? Jag tror du och jag står bredvid varandra. Och jag hoppas att du tar kampen vare dag fast någon annanstans i så fall, och att du är tydligare. För mig skapar du lite frågetecken"
 
Nu händer någonting. Någonting som får hela min morgon att glimma. Hen svarar, och inte med vilket svar som helst. Jag tycks ha påverkat hen vilket värmer mig innerligt. 

"Vilket svar asså, imponerad. Jag har inte så mycket att säga på det du skrev. Härligt att nån gör nytta utanför denna patetiska sociala media. Vill bara tilläga och vara ärlig med att jag, har verkligen inga som helst problem med att någon som är tjock smal eller har en annan hudton. Men det jag kan stå för är att jag tycker inte om Religionen Islam. Och sanna mina ord, detta inkluderar INTE alla människor som tror på Islam osv. Men av egen erfarenhet från personer som är starkt troende så har jag och kanske många andra fått en syn på människor med den tron som vi vidhåller oss till pga av olika skäl. Tack för mig."
 
Ta kampen. Ta en varje dag när någon förtrycks. Inte bara för sin hudton, sin religion, sitt kön eller sexualitet, utan när förtryck uppstår i vilken situation som helst. Du behövs! Alla måste hjälpas åt.

En kan integöra allt, men alla kan göra något!
 
Köp armbandet idag!
 
 

 
 

Inte vilken dag som helst...

Kategori: Alla samlade verk, Hang-ups

 
 

… för idag är det min födelsedag! Men nog om det!


Jag var nog inte äldre än tio år och i min systers rum stod den enda musikspelaren vi ägde. Högst upp i den svarta, höga, kvadratiska glasmontern fanns en gammal LP-spelare. Sen kom radion. Under den fanns det senaste – en cd-spelare! Vi hade inte många skivor på den tiden men när någon av oss hade råd kilade vi iväg till Megastore nere i centrum för att spendera en mindre förmögenhet, 169 kr, på senaste favoritskivan. Min systers samling bestod av en hel del svenskt som Mauro Scocco, Peter LeMarc, Orup och Roxette, men där fanns även Michael Jackson, Madonna och Phantom of the Opera. Själv hade jag till en början bara en skiva. Jag minns att skivan hade flera spår och att jag kunde texten till de flesta av låtarna.

Många år senare jobbade jag på Berns. En afton hade vi Musikförläggarna hos oss på galej. Jag serverade bordet längst fram i mitten, och där satt du som var en del av så många barndomsminnen. Jag tog mod till mig och gick ner till din stol där du satt.

”Hej! Jag heter Annabelle. Det är inte min mening att störa dig mitt upp i middagen men jag vill gärna berätta att dina låtar från skivan med dina "Höjdare" finns med i de flesta av mina barndomsminnen. Det var nämligen min allra första cd-skiva. Jag kan än idag flera av låtarna helt utantill.”

Robert brister ut i ett stort leende, sträcker ut sina armar och gör en ansträngning för att ställa sig upp och ge mig en kram.

Idag är det min födelsedag, och din dödsdag. Det är på något vis så konstigt att jag pratade om dig senast i söndags och hyllade dig, och att du väljer att lämna just idag, på min födelsedag. Typiskt mig att alltid se något slags tecken i allt, men jag kan inte hjälpa det.

Robert, tack för alla vackra, roliga och fantastiska texter.

Tack för allt! 

Alltid saknad. aldrig glömd...

(Klicka på bilden)

 

 

 

N-ordet och Adam Tensta

Kategori: Alla samlade verk

För en tid sedan hade jag och min mamma en diskussion om samkönades rättighet att gifta sig på Irland. Jag menade att detta INTE var en åsiktsfråga. Detta borde vara en självklarhet! Ett val är onödigt, kränkande och bakåtsträvande. Självklart ska det bara vara okej!  (Jag förstår att det inte är så lätt, men det borde det vara!) Mamma, i sin tur, tyckte att jag lät korkad då vi självklart måste ta hänsyn till historien. Att vi liksom får skynda långsamt och respektera att dessa beslut måste få ta tid. För 70 år sedan skedde en av vår tids värsta utrotningar av människosläkten. Innan det köpte och sålde vi svarta människor som om de vore varor. Idag röstas det om det ska vara OKEJ att älskande samkönade par ska få gifta sig. Mitt i denna högutvecklade nutid slänger sig okunniga personer med N-ordet och menar att ”det inte är något att bry sig om”. Jag menar att detta är högst arrogant, ignorant och respektlöst. Om jag inte vill bli kallad för något som är förödmjukande av historiska själ.., hur kan det då vara svårt att förstå? Hur kan någon ens propagera för motsatsen?
Liknelse: Jag slår dig i magen. Du säger aj! Jag svarar: Va..? Det gjorde ju inte ont på mig?!
Min och mammas diskussion blir åter aktuell. I vissa lägen spelar historien stor betydelse. I andra lägen borde vi skämmas över vad historien fortfarande får för konsekvenser på dagens samhälle. Aldrig tidigare har mänskliga rättigheter, innefattande härkomst, sexualitet och kön, varit så på tapeten. Trots detta spränger näthatet och rasismen alla tänkbara parametrar.  

Det var väl knappast någon som missade förra veckans uppståndelse kring Adam Tensta, då han valde att avbryta TV4s direktsända intervju. Jag såg det, kände för det och tänkte för mig själv att detta kommer starta debatter. Inte kring sakfrågan – det klumpiga rasistiska uttalandet - utan handlingen. Jag hade inte tänkt att kommentera detta då jag ansåg att Adam sagt varenda ord som behövde sägas, men så svängde jag in på hans Instagramkonto och kunde inte låta bli att fundera över vår tids befolkning. Är det så att vi liksom blivit lite tappade på huvudet som barn eller hur det i annat fall kan komma sig att vi har så fruktansvärt svårt att respektera varandra? Idag tycks det handla mer om att visa musklerna, få sista ordet, att slå spiken i kistan. Detta till vilken kostnad som helst.

N-ordet är en sakfråga som svarta måste få äga. Vita kan inte säga att ordet bara är ett ord, att innebörden är annan än vad den är och att betydelsen har utlakats. Detta är att förminska en människas värde, känslor och person. Och plötsligt, utan att ens mena det, har du utfört en grov rasistisk handling. På dagis fick vi lära oss att när någon säger ”nej” var det bara att respektera det.

Varför är detta svårt att förstå?

#BACKAADAM

Min kommentar till Adam på hans Instagram:

"Jag står bredvid @therealfakeadamtensta i denna kampen. "De sa bra om negrer" (?) "det finns något som kallas telefon" (?) "onödigt gjort" (?) jag kommenterar bara okunnigas kommentarer ovanför i detta kommentarsfält. Är ni rätt personer att förminska en kamp som inte träffar er? Om jag slår dig i magen, har jag då rätt att säga "äh, det där var väl ingenting" om DIN smärta, bara för att det inte kändes på mig? Att erkänna att du inte förstår förtrycket bakom användningen av N-ordet, det är att erkänna att du sov under historia lektionerna, samt att du är ganska ignorant till andra människors bakgrund och känslor. N-ordet används för att förtrycka och hålla tillbaka en folkgrupp, deras kultur och deras utveckling. Det är det värsta som finns. Att ni inte förstår är en sak, men då finns det böcker att läsa i, människor att fråga. Men sluta hata. Sluta sprida denna otrevliga ton och denna rasism i att ni inte förstår. Att Adam helt ensam väljer att markera..., det borde han få en tapperhetsmedalj för. Inget annat. Adam, jag står bredvid dig. Du är inget annat än modig, stark och en hjälte! 👏"

 

 ADAMS BILDTEXT:
"Blommor till alla er som tar kampen där den behövs. Vi bär varandra på varandras axlar. All <3 till er."